5 MAYIS DÜNYA EL HİJYENİ GÜNÜ

Resmi büyütmek için tıklayınız.

Her yıl 5 Mayıs'ta kutlanan El Hijyeni Günü, sağlık kurumlarında el hijyeni konusunda farkındalığı artırarak, dünyadaki insanları harekete geçirmeyi, sağlık çalışanlarını ve hastaları enfeksiyonlardan korumayı amaçlamaktadır. El Hijyeni; COVID 19 dahil olmak üzere  tüm mikroorganizmaların yayılmasını önleyebilecek en kolay ve en etkili yöntemdir. Özellikle pandemi döneminde enfeksiyonların önlenmesinde ve kontrolünde; el hijyeninin önemi global olarak kabul edilmiş,  ciddi anlamda el hijyeni uygulamaları pekiştirilmiştir.

Temiz sağlık bakımı, Birleşmiş Milletler'in önümüzdeki 10 yıl içinde küresel olarak ele alınması gereken en acil sorunları arasında yer almaktadır. 2020 yılı Dünya Sağlık Örgütü tarafından Hemşire ve Ebe yılı olarak belirlenmiştir. Bununla beraber bu yılki el hijyeni kampanyasının da odak noktası temiz bakım veren hemşire ve ebeler olmuştur.

Kampanya kapsamında DSÖ harekete geçirici mesajlar yayınlamıştır.

1.Hemşireler: “Temiz ve güvenli bakım sizinle başlar.”

2.Ebeler: “Elleriniz anneler ve bebekler için fark yaratır.”

3.Politika Yapıcılar: "Enfeksiyonları önlemek ve bakım kalitesini artırmak için hemşire personel sayılarını ve niteliklerini artırın. Hemşireleri ve ebeleri güçlendirmek için                                          çalışmalar yapın.

4.Liderler: "Hemşireleri ve ebeleri temiz bakım sağlama konusunda güçlendirin."

5.Hastalar ve Aileleri: "Sizinle birlikte daha güvenli bakım.

COVID 19 ile mücadelede tecrübeleri ile özveri ve üstün gayret göstererek  çalışan tüm sağlık çalışanlarının; güvenli sağlık hizmeti verebilmesi için el hijyeninin önemini bir kez daha vurguluyor, kolaylıklar diliyoruz.

TÜRK HASTANE İNFEKSİYONLARI VE KONTROLÜ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU