Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası: 16-22 Kasım

Antibiyotiklerin akılcı kullanılması gerektiğine dikkat çekmek amacıyla ilk kez "Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü" olarak 2012’de başlatılan hareket artık 16-22 Kasım tarihlerinde "Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası" olarak devam etmektedir.

Yıllardır antibiyotiklerin uygun şekilde kullanılmaması günümüzde çoklu dirençli ve tüm antibiyotiklere dirençli mikroorganizmaların neden olduğu infeksiyonların tedavisinde çıkmaza girilmesine neden olmuştur. Bu kapsamda rasyonel antibiyotik kullanımı ile ilgili tüm dünyada ilgili kuruluşlarca önemli uyarılar yapılmaktadır.

Ülkemizde de ilk sırada reçete edilen ve ne yazık ki akılcı kullanım oranı oldukça düşük olan antibiyotik kullanımı konusunda hızla gerekli önlemlerin alınması şarttır. Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği 2015 yılı itibariyle Antibiyotik Yönetim Programları konusunda eğitim programları düzenlemeye devam etmektedir. Bu kapsamda 16 Haziran 2015 tarihinde 1. Antibiyotik Yönetim Programı Çalıştayı düzenlenmiştir.

Dernek Yönetim Kurulu toplantısında Antibiyotik Yönetimi konusunda bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verilmiş ve bu doğrultudaki çalışmalara başlanmıştır.

Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Yönetim Kurulu